Účetní program AdmWin - video ukázka rychlého a snadného vystavení faktury

Jak obnovit EET certifikát

Jak nahradit starý certifikát EET novým, jak si vyměnit certifikát k EET. Někdy též označovaný jako pokladní certifikát k EET nebo podpisový certifikát pro EET. Jde o certifikát, kterým se podepisují datové věty odesílané do EET. Mají platnost 3 roky a v únoru 2020 vyprší dle Finanční správy 112 tisícům z nich.

Konec platnosti svého certifikátu zjistíte v účetním programu AdmWin v menu  „Pomocné“ – „EET - nastavení“ pod údajem „Cesta na soubor s certifikátem“.  7 dní před koncem platnosti certifikátu k EET se při každém startu AdmWin začne zobrazovat upozornění "Podpisový certifikát pro EET platí jen do …" s datem konce jeho platnosti.
Datum ukončení platnosti certifikátu lze také zjistit na daňovém portále Finanční správy v sekci „Elektronická evidence tržeb“ (v aplikaci EET). Po přihlášení stačí v menu zvolit odkaz Certifikáty a následně Seznam certifikátů. Na stránce se pak zobrazí informace o vydaných certifikátech včetně data expirace.

Kdo zjistí, že mu certifikát brzy expiruje (např. měsíc a méně do ukončení platnosti), měl by vygenerovat certifikát nový a starý certifikát následně zneplatnit. Po vypršení platnosti certifikátu nebude systém evidence tržeb přijímat datové zprávy podepsané neplatným certifikátem - vaše tržby nebudou zaevidovány a vystavujete se riziku postihu za neplnění zákonných povinností.

Pro jeho výměnu nepotřebujete žádného servisního technika, zvládnete to sami.

Postup obnovy certifikátu k EET:

Na daňovém portále Finanční správy v sekci „Elektronická evidence tržeb“ (v aplikaci EET) po přihlášení:

  1. V menu odkaz CERTIFIKÁTY. V horním menu zvolte odkaz NOVÝ CERTIFIKÁT.
  2. Kliknutím na odkaz VYTVOŘIT ŽÁDOST V PROHLÍŽEČI vytvoříte žádost o certifikát v prohlížeči, popř. můžete nahrát již připravený soubor s žádostí o certifikát
  3. V prvním kroku generování pokladního certifikátu v prohlížeči zvolte a vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu. Následně klikněte na tlačítko Potvrdit. Heslo si dobře zapamatujte, budete jej potřebovat v následujících krocích!!
  4. Žádost odešlete kliknutím na tlačítko Odeslat žádost. Před odesláním do nepovinné poznámky můžete zadat k čemu je popř. používáte-li více certifikátů, jeho identifikaci pro vaše účely.
  5. Kliknutím na tlačítko Vytvořit exportní soubor vytvoříte exportní soubor ke stažení.
  6. Vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu, které jste zadávali v kroku číslo 3 a klikněte na tlačítko Potvrdit.
  7. Po oznámení, že exportní soubor byl vytvořen, stiskněte tlačítko Stáhnout exportní soubor – další postup je závislý na tom, jaký webový prohlížeč používáte a jak jej máte nastaven. Musíte vědět a zapamatovat si, kam jej ukládáte!

Spustěte účetní program AdmWin. V okně po volbách v menu „Pomocné“ – „EET - nastavení“ v oblasti Cesta na soubor s certifikátem po stisku tlačítka Procházet standardním windows oknem vyhledejte a potvrďte (otevřete) soubor s novým certifikátem uloženým v předchozím bodě 7 a k němu zadejte heslo zvolené v bodě 3. Tlačítkem O.K. zadané uložíte. Současně se provede kontrola nového certifikátu - zda je to podpisový certifikát, zda souhlasí DIČ v něm obsažené s DIČ poplatníka evidovaným v základních údajích a zjistí datum konce platnosti nového certifikátu.

Kontrolu, zda odesílání do EET probíhá podepisované novým certifikátem, lze provést porovnáním sériového čísla nového certifikátu, které je uvedeno v Seznamu žádostí a certifikátů na daňovém portále Finanční správy ve webové aplikaci EET, se sériovým číslem pokladního certifikátu v detailním výpisu tržeb. V detailním výpisu tržeb je sériové číslo uvedené ve sloupci cert_sernum.

Po ověření funkčnosti nového certifikátu (v AdmWin pod volbou v menu "Pomocné" - "EET - přehled odesílání") můžete starý certifikát zneplatnit na daňovém portále Finanční správy v Seznamu certifikátů, kde kliknete na sériové číslo certifikátu, který plánujete zneplatnit. Zobrazí se stránka s detailními informacemi o starém certifikátu a tlačítkem Zneplatnit ukončíte jeho platnost. Není nutné - zneplatní se automaticky vypršením data expirace.

Více informací na účetní program, zápis firmy naleznete i na účetní program.

Vyhledávání